Dobra włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Włoskie restauracje to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują równie pyszne dania – risotto, lasagne czy desery włoskie.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej popularne włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność i jedzenie z wielu części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wina włoskie
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Posiłek koniecznie musi obejmować również wino. Kieliszek alkoholu to przy włoskim posiłku kanon. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie chianti, lombardyjskie franciacorta a także cagliari z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać szeroką kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film