Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Spośród wielu wariantów, jakie proponuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. italian food Krakow Ryby, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy dziczyzna i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, focaccia, piada oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film